IGUALS VOL DIR IGUALS 💜

IGUALS VOL DIR IGUALS

 

Avui dia 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora.

 

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa, i la seva commemoració s’ha anat estenent, des de llavors, a nombrosos països. El 1972 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’any 1975 com a Any Internacional de la Dona i dos anys després va convidar a tots els Estats a declarar, conforme a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la dona i la Pau internacional.

 

El 8 de març de 1917 les dones russes, van sortir al carrer en demanda d’aliments i pel retorn dels combatents de la Primera Guerra Mundial. Es va celebrar una sèrie de mítings i manifestacions amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que progressivament van aconseguir un fort to polític i econòmic. Incidents entre mestresses de casa a les llargues cues per aconseguir pa es van convertir en manifestacions espontànies contra la monarquia i a favor del final de la guerra. Va començar així l’aixecament popular que va acabar amb la monarquia, sense preparació ni coordinació dels partits revolucionaris.

A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de les Dones quedà fixat en el dia 8 de març, i des de llavors es va començar a celebrar en molts altres països. 

  

Al llarg del segle XX el Dia de la Dona reivindicava principalment el dret al vot femení, avui dia és un dia per commemorar la lluita de les dones per la participació juntament amb els homes en l’àmbit laboral, i per tant del dret a la independència econòmica, i a la societat en general.

 

Feliç Dia Internacional de la Dona! 

 

IGUALS VOL DIR IGUALS

   Il·lustracions: Sofia Bonati  

 

 

 

Deja un comentario